Experimentkort för op-förstärkare

Under en period i forntiden utvecklade jag ett modulsystem för bygge av studioelektronik. Det bestod bland annat av ett kretskort med plats för fyra enkla (inte dubbla) op-förstärkare i DIL-8-kapsel. Korten har plats för komponenter i en grundkonfiguration men kan användas för otaliga tillämpningar. Av dem byggdes bland annat ingångssteg för mikrofon, för linje eller för RIAA.

Några kilo sådana kort har blivit liggande kvar och det är synd att bara kasta dem. För den som vill experimentera eller bygga egen ljudelektronik är de mycket praktiska och därför säljer jag dem gärna.

Varje op-förstärkares in- och utgångar går separat till en rad av 21 anslutningar där kablage eller 21-polig kontakt kan monteras, så att de i kringutrusting kan sammankopplas som man vill. Typiska anslutningar för potentiometrar finns, så att man kan bygga tonkontrollsteg. Korten är helt enkelt avsedda för alla slags någorlunda typiska audiotillämpningar med vilken som helst op-förstärkare i DIL-8-kapsel - exempelvis de utmärkta kretsarna från Burr-Brown, eller betydligt billigare från åtskilliga andra tillverkare. Flera av de tillämpningar vi byggde använde LM301AN, en mycket billig men fullt användbar krets som kostar några kronor.

Det 21-poliga kontaktdonet som kan monteras på kortet om man så önskar finns hos Elfa: https://www.elfa.se/elfa3~se_sv/elfa/init.do?item=43-968-21&toc=19883 .

Principschemat ser ut som följer:

Där är alltså plats för komponenter som utgör tre typiska steg. Det första (IC 1) lämpar sig för ett icke-inverterande steg med korrigerande tonkurva. Exempelvis RIAA-ingång. Det andra (IC 2) lämpar sig för att bygga ett inverterande steg, kanske mixpunkten i ett kontrollbord. Det tredje (IC 3 och IC 4) lämpar sig för bygge av tonkontroller. Konfigurationen kring IC 3 kan bli mellanregisterkontroll och IC 4 kan bli bas- och diskantkontroll.

Genom att skippa eller bygla platsen för en eller annan komponent kan dock naturligtvis oändligt många andra konfigurationer byggas.

Den fysiska layouten på kortets komponentsida är:

Kommentera  gärna denna artikel!

Kortens foliesida. Måtten är 86x130mm. Korten kan köpas för 50kr/st genom att klicka på Donate-knappen nedan.

Ett par exempel på användande. Det vänstra är en ingångsmodul för mikrofon, med tonkontroller. Det högra är ingångsmodul för pickup, med RIAA-kurva och tonkontroller. Dessa kort är också försedda med kontaktdon 21 pol för enkel utbytbarhet. 

Om du vill köpa kort klickar du bara på knappen ovan och betalar för det antal kort du vill ha. 50 kronor per styck eller 400kr för 10 kort.

Man kan betala med kontokort eller med PayPal, om man har det. Lägg också till ett meddelande att det är experimentkort du vill ha, eller skicka ett mail.

Observera att det du köper är kretskort utan komponenter, och utan support...